Om Sterling Silver

MATERIALINFORMATION
Mina smycken tillverkas helt för hand i äkta silver, 925 Sterling Silver, halvädelstenar, kristaller, läder och sidenband. Jag tillverkar sällan två lika dana smycken, jag vill att varje smycke ska kännas unikt och personligt för bäraren. Inspirationen hämtar jag både från det jordnära och det andliga, gärna i lite osymmetrisk, udda form och konstnärlig design.  Men jag försöker även att följa trender och gör gärna traditionella namn och textsmycken.

SKÖTSEL
Var rädd om ditt silversmycke och förvara det väl när det inte används. Silver tål att användas, det blir bara finare och finare med tiden. Äkta silver ska man använda varje dag. Var inte rädd för repor, de jämnar ut sig och bildar en vacker patinerad yta, som faktiskt är finare än den oanvända silverytan.

Det är ett välkänt faktum att silver gärna missfärgas och det gör det för att svavel finns närvarande. . I dagligt tal säger man att silvret oxiderar. Silver och svavel hör inte ihop, men det är inte alltid så lätt att hålla dem åtskilda. Svavel förekommer i många sammanhang; i luften, på huden, i maträtter, på målade ytor, i tyger, plaster, cigarettrök, fossila bränslen, gummisnoddar osv  Vi utsöndrar olika mycket svavel genom huden så ett smycke kan oxideras i olika hastighet beroende på vem som bär smycket. Luftfuktighet och vissa mediciner kan påskynda processen.

MISSFÄRGNING
Missfärgningen, som ligger som en tunn hinna eller film på silverytan, men som också kan gå ner i porer och sprickor i materialet, består alltså huvudsakligen av silversulfid. Denna bildas redan i närvaro av låga koncentrationer av svavelväte i luften. Till att börja med ser den nya tunna filmen gulaktig ut, för att sedan blåna och övergå i svart allt eftersom den växer till med tiden ju mer den utsätts för svavel. En del människor utsöndrar svavel på huden. I vissa fall beror det på att personen medicinerar. Luftfuktigheten har stor betydelse för hur snabbt silversulfiden tillväxer. Ju högre relativ fuktighet i luften desto fortare bildas sulfiden. Förvara inte dina silversmycken i badrummet!  Högre temperatur påskyndar också bildandet av den svarta hinnan.

ENKLA TIPS ATT GÖRA RENT SILVER
Ta bort svärtan – men var försiktig. Det finns flera tillvägagångssätt för att gå för att bli av med oxideringen; antingen ett medel som innehåller en kemiskt aktiv substans som löser upp silversulfiden eller en mekaniskt aktiv substans som polerar av ytan och även går ner i ojämnheter och rengör och lyfter upp svärtan.  På föremål som rengörs ofta bör man ha i åtanke att eventuellt förekommande slipmedel slipar av lite av silverytan vid varje putsning.

VINSYRAMETODEN
1 msk vinsyra, 2 msk tvättmedel. Häll på 1 liter kokhett vatten. Lägg i silverföremålen och låt dem ligga minst 5-10 minuter. Skölj och torka.

ALUMINIUM METODEN
Lägg en ordentlig bit aluminiumfolie i botten på en plasthink eller plastbalja. Lägg ner silversakerna och 2 nävar vanlig tvättsoda. Slå över hett vatten. När vischyvatteneffekten upphört är silvret vitt och blankt igen. Skölj och torka-

SILVER CLEAN/SILVERDIP
Ett speciellt bad för silversmycken som snabbt behöver rengöras från missfärgning. Detta rekommenderas inte till silversmycken med stenar. Silverdip finns att köpa från silverleverantörer.

TA FRAM SILVRETS FANTASTISKA FÄRG
Att putsa med putsduk och ett bra silverputsmedel är det som ger den mest långsiktiga effekten och den högblanka silvervita ytan, medan vinsyra- eller aluminiummetoden kan vara ett bra alternativ om man ska rengöra mycket silver eller är ute i sista minuten. En kombination bestående av att man putsar upp föremålen med silverputsmedel någon gång och dessemellan använder sig av aluminium- eller vinsyrametoden kan vara en bra mix, som gör att man konstant har fina silvervita föremål beredda att användas.

KETCHUP OCH TANDKRÄM
Jo, det går faktiskt att putsa silver med ketchup eller tandkräm. Det kan vara bra att ta till när putsmedlet tagit slut därhemma. Tänk på att tandkräm kan innehålla slipande particklar som kan ge repor.

FÖRVARING
Hur silvret förvaras är av stor betydelse. Vissa färger och lim där limämnen ingår kan utsöndra svavelväte, och tyger som är infärgade med svavelhaltiga färgämnen kan också avge svavel och det långt efter det att färgen eller limmet torkat. Ett förvaringssätt som garanterat undviker missfärgning är att linda in silvret i de impregnerade dukarna som säljs i branschen. Detta ska sedan förvaras i en lufttät plastpåse. Dessa impregnerade dukar är behandlade med ett ämne som ”suger upp” luftens svavelväte och därmed skyddar silvret från angrepp.

Förvara gärna dina smycken var för sig och i en miljö där de inte blir utsatta för fukt.
Använd inte dina smycken i närheten av vatten, exempelvis då du diskar, duschar eller tvättar. Olika oljor, parfym, hårspray och kemikalier sliter på smyckena så låt dessa torka in i huden innan du tar på dig ditt smycke. Vid längre närkontakt med andra typer av metaller kan smycken bli missfärgade. Häng inte smyckena på metallkrokar etc. Vissa träslag kan också orsaka missfärgningar. Låt inte dina smycken komma i kontakt med vatten, som t.ex vid dusch, diskning mm. De förlorar då sin höga glans.